Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu
Hamilelik sırasında böbrek hacminde hafif bir büyüme oluşması olağan bir durumdur. Bununla birlikte böbreğin süzme hızında ve kanlanma miktarında artışlar meydana gelir.
Hamilelik sırasında böbrek hacminde hafif bir büyüme oluşması olağan bir durumdur. Bununla birlikte böbreğin süzme hızında ve kanlanma miktarında artışlar meydana gelir.
Plasentanın anormal gelişimi sonucunda rahmin içerisinde üzüm tanesi biçimden bol miktarda oluşumun meydana gelmesine mol gebelik (halk arasında üzüm gebeliği) denir.
Dokuz ay, on gün süren hamilelik maratonu boyunca heyecanlı bir bekleyişin yanı sıra anne adaylarını bekleyen bazı sıkıntılar da bulunuyor.
Dış gebelik her 100 kadından birinde görülüyor. Her 100 hamilelikten birini etkileyen dış gebelik, sık görülmekle birlikte, bazı durumlarda ölüme neden olabilecek bir durumdur.
Kısırlık ve tekrarlayan düşüklere neden olabilen doğumsal rahim anomalisi bulunan kadınlarda tedavi sonucunda hamile kalabilir ve sağlıklı çocuklara sahip olabilirler.
Önlenebilir hastalık ve ölümlerin azaltılmasındaki en önemli etkenlerden biri annenin, fetüsün ve yenidoğanın aşılanmasıdır. Aşılama anne ve fetüsün sağlığını korurken aynı zamanda yenidoğanın ilk altı ayında enfeksiyonlardan korunmasını sağlar.
Hamileliğin ilk haftalarında ve son aylarda, doğum yaklaşırken farklı sebeplerle anne adayında zaman zaman karın ve kasık ağrıları görülebilir. Hamilelerde görülen bu ağrıların nedenleri olabilir.
Bazı vakalarda bebek doğması gereken süreden daha geç dünyaya gelir. Bu duruma sürmatürite (gün aşımı) denir.
Ülkemizde pek çok kadında kansızlık (anemi) görülüyor. Hamilelik süreci anne adayına fiziksel olarak yeni bir yük getirdiğinden her kadının mutlaka demir takviyesi alması gerekir.
Hamilelikten önce veya hamilelik sırasında oluşabilen Sitomegalovirüs, tedavisi olmayan bir enfeksiyondur. Bebekte ciddi hasarlara neden olabileceğinden anne adayı mutlaka enfeksiyondan korunmalı.