Tuboovarian Abse (TOA)

Tuboovarian Abse (TOA)

Tüpler, yumurtalıklar ve etraflarındaki bağırsak gibi dokular arasında oluşan Tuboovarian abse alt karın ağrısı, ateş ve kanda lökosit yüksekliği ile ortaya çıkar. Antibiyotik tedavisi uygulanan hastalığa bazen cerrahi olarak müdahale etmek gerekir.

Tuboovarian abse (TOA) nedir?

Tuboovarian abse veya Tubaovaryan abse olarak da adlandırılan hastalık tüpler, yumurtalık ve bağırsak gibi diğer dokular arasında oluşan bir absedir.

Hastalık karın ameliyatının ardından, apandisit, divertikülit (bir bağırsak divertikülünün enflamasyonu) gibi rahatsızlıklardan sonra gelişme ihtimali vardır. Ancak genellikle pelvik inflamatuar hastalık (PID) neticesinde oluşur. Çoğu zaman her iki tarafta birden gelişir. Pelvik inflamatuar hastalık (PID) vakalarının yaklaşık %25’inde TOA da ortaya çıkar.

Tuboovarian abse belirtileri

Tuboovarian abse bulunan hastalarda ortaya çıkan en önemli belirtiler alt karın (pelvik) ağrısı, ateş ve kanda beyaz küre (lökosit) yükselmesidir. Bunların dışında bağırsak hareketlerinde yavaşlama, durma (İleus), bulantı, kusma, septik şok belirtileri de görülebilir.

Tuboovarian abse tanısı

Hastalığın tanısında pelvik inflamatuar hastalık varlığı ayrıca kanda beyaz küre (lökosit) yüksekliği, ateş, sedimentasyon ve CRP (enfeksiyon hastalıklarında yükselen bir protein) değerlerinde artış önemli bir yer tutar. Genellikle ultrasonda TOA’ya ait kitle tespit edilir. Bazı vakalarda abseye ait kitlenin başka kitle yapan durumlardan ayrılmasında zordur. Böyle durumlarda tanı için tomografi gerekir.

TOA tedavisi

Çoklu antibiyotik tedavisi uygulanan ilk tedavi çeşididir. Tek başına antibiyotik tedavisi ile %30 - 80 arasında değişen oranlarda başarı elde edilir. Ancak antibiyotik tedavisi gören hastaların yaklaşık %25’inde ameliyat da gerekir. Eğer abse ilk 72 saat içinde antibiyotiklere yanıt vermezse cerrahi tedavi uygulanabilir.

Tuboovarian absede ameliyat laparoskopik olarak absenin boşaltılması şeklinde ya da açık ameliyat (laparotomi) olarak yapılabilir. Hasta artık çocuk istemiyorsa, ameliyat sırasında abse boşaltımının yanı sıra tüplerin ve yumurtalıkların hatta rahmin alınması gerekebilir.

Ameliyat yapılmadığı, absenin ultrason eşliğinde (veya CT eşliğinde) iğne ile drenajının sağlandığı ve ardından antibiyotik tedavisinin uygulandığı durumlarda başarı oranı oldukça yüksektir. Ancak absenin patlayarak karın içine dağıldığı (rüptüre abse) vakalarında hastanın ameliyat edilmesi gerekir.