Klamidya kısırlığa neden olabilir
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında chlamydia trachomatis adı verilen bir bakterinin neden olduğu klamidya enfeksiyonu yer alır. Kısırlığa yol açabilen ve gelişmiş ülkelerde görülen hastalığa yakalanan kadınların çoğu enfeksiyonun farkında değildir.
Klamidya enfeksiyonuna yakalanan kadınların hastalığın farkına varmamalarının altında yatan neden çoğunlukla hiçbir belirtinin görülmemesi.
Hastalık çoğu zaman ancak tesadüfen doktor kontrülünde ortaya çıkar. Erken teşhisin önem taşıdığı hastalıkların tümünde olduğu gibi klamidya enfeksiyonunda da düzenli kontrol gitmek büyük önem taşıyor. Risk grubu özellikle sık eş değiştiren kişiler ve 35 yaş üzeri kadınlar.
Klamidya belirtileri
Enfeksiyona yakalanan kadınların çoğunlukla herhangi bir şikayeti olmadığı halde en önemli belirtileri şöyle sıralanabilir:
Hafif sarımsı akıntı
İdrar yaparken yanma
Sık idrara çıkma
Vajinal bölgede yanma ve kaşınma
Kızarıklık, şişlik
Dış genital bölgelerde yaralar
İlişki esnasında ağrı ve anormal kanama
Klamidya enfeksiyonu erkeklerde en çok penisden olan akıntı gelmesine ve idrar yaparken yanma hissi oluşmasına neden olur.
Enfeksiyonun teşhisi
Hastaya klamidya enfeksiyonu teşhisi konabilmesi için vajinal muayene sırasında alınan servikal doku örneği laboratuarda incelenir. En etkili tanı yöntemi olduğu halde masraflı bir uygulamadır ve her laboratuvar tarafından yapılmaz. Enfeksiyon teşhis edildikten sonra hastanın son dönemde birlikte olduğu kişiler de incelemeden geçmeli.
Klamidya tedavisi
Neredeyse tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi klamidyanın da tedavisi antibiyotiklerle yapılır. Klamidya ile bel soğukuğu çoğu zaman bir arada ortaya çıktığından bu hastalıklardan biri teşhis edildiğinde diğerine yönelik tetkik ve tedaviler de mutlaka yapılmalı.
Tedavi edilmeyen Klamidya kısırlığa yol açar
Teşhis edilmeyen ve dolaysıyla tedavi edilmeyen klamidya enfeksiyonu kısırlığa neden olabilir. Pelvik enfeksiyonu görülen birçok vakanın altında yatan asıl neden klamidyadır. Bakteri uzun yılar boyunca vücutta kaldıktan bu şekilde kalıcı hasarlara neden olabilir. Bunun en önemli nedeni Klamidya enfeksiyonunun karın boşluğu içerisinde yapışıklıklara sebep olması ve dolayısıyla çocuk sahibi olunmasını güçleştirmesi. Enfeksiyon rağmen hamile kadınlar için en ciddi tehlike erken doğum ve hastalığın bebeğe bulaşması. Hastalık bebeklerde ileri evrede körlüğe dahi neden olabilen göz iltihaplarının oluşmasına yol açar. Bunun dışında bebeklerde klamidya zaatürresinin olmasına da neden olabilir. Her hamile kadında klamidya taramasının yapılması bu sebeplerden dolayı önerilir.
Klamidya enfeksiyonundan korunmak için en etkili yöntemler şöyle:
Tek eşli olmak
Prezervatif kullanmak
Duş yapmak
Vajina içini suyla yıkamamak
Pamuklu iç çamaşırı giymek
Çok dar pantolon giymemek
Herhangi bir şikayet olmasa bile yılda en az bir kez kontrole gitmek.