Yumurtalık kistleri doğurganlığı etkiler mi?

Yumurtalık kistleri doğurganlığı etkiler mi?

Yumurtalıklar kadında pelvik bölgede, rahimin iki yanında bulunan üreme bezleridir. Kadında yumurtalıklar iki tanedir ve normal büyüklükleri birer ceviz kadardır. Yumurtalıklar, yumurtayı ve östrojen ile progesteron adı verilen kadınlık hormonlarını üretirler. Adet döngüsünün düzenlenmesi ve hamileliğin oluşmasından sorumludurlar.

Kist, vücutta içi sıvı ya da yarı katı madde ile dolu kese benzeri yapılara verilen genel bir isimdir. Kistler iyi huylu ya da kötü huylu olabilirler. Yumurtalık kistlerinin oluşmasının pek çok nedeni olabilir. Yumurtalık kistlerinin birçoğu zararsızdır ve hiçbir belirti göstermez. Yumurtalık kistleri genelde ultrason ile yapılan jinekolojik muayenede tespit edilirler.

Pek çok kadının aklındaki soru ise yumurtalık kistleri ile doğurganlık arasında bir bağlantı olup olmadığı. Bazı yumurtalık kistleri düşük doğurganlık ile ilişkilendirilebilir.

Doğurganlığınızı etkileyebilecek yumurtalık kistleri şunlardır:

Endometrioma (çikolata kisti)

Endometriomlar endometriozisin neden olduğu kistlerdir. Bu durum, rahiminizi normalde örten dokunun (endometriyum) uterusun dışında yerleştiği bir durumdur. Bu yumurtalık kistleri kısırlık ile ilişkili olabilir.

Polikistik over sendromundan kaynaklanan yumurtalık kistleri

Polikistik over sendromu (PCOS), yumurtalıklarınızda birçok küçük kist, düzensiz adet görme ve bazı hormonların yüksek seviyeleri ile belirginleşen bir durumdur. PCOS, bazı kadınlarda doğurganlık sorunlarına katkıda bulunabilecek düzensiz yumurtlama ile ilişkilidir.

Çok genişlemediği sürece, aşağdaki tip yumurtalık kistleri doğurganlığı etkilemez:

Fonksiyonel kistler

Fonksiyonel kistler - folliküler kistler veya korpus luteum kistleri gibi - yumurtalık kistinin en yaygın türüdür. Fonksiyonel kistler normal menstrual döngü sırasında oluşur ve kısırlığa neden olmaz. Gerçekte, fonksiyonel kistler aslında doğurganlığa yol açan gerekli fonksiyonların gerçekleştiğini göstermektedir.

Kistadenom

Yumurtalıkların yüzey dokusundan kaynaklanan kistlerdir. Tedaviye ihtiyaç duysalar da doğurganlığı etkilemezler.

Dermoid kistler

Bu katı kistler sıvı yerine cilt, saç veya diş gibi dokuları içerir. Dermoid kistler infertilite ile ilişkili değildir.