Hamilelikte sık görülen vajinal enfeksiyonlar
Pek çok hamilede vajinal akıntı görülür. Bunların çoğu hamileliğin sonucunda oluşan fizyolojik akıntılardır ve herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Ancak bu tarz durumların dışında bazen vajinal enfeksiyonlar nedeniyle de akıntı ortaya çıkabilir. Vajinal enfeksiyonlara ise bakteri, mantar ve parazitler neden olur. Anne adaylarında en sık görülen vajinal enfeksiyonlar bakteriyel vajinozis, mantar ve vajinittir.
Bakteriyel vajinozis
Anne adaylarında en fazla ortaya çıkan bakteriyel vajinozis enfeksiyonunun nedeni Gardnerella vajinalisdir. Enfeksiyonun belirtileri arasında ince kıvamda, gri, homojen, balık kokusunu andıran akıntı yer alır. Bakteriyel vajinozis enfeksiyonunun nedeni normal floradaki laktobasillerin azalmasıdır. Hastalık cinsel ilişki ile bulaşmaz. Ancak bebeğin suyunun erken gelmesi, erken doğum ve koryoamniyonit (Rahim içi enfeksiyon) risklerini beraberinde getirir. Anne adayında bakteriyel vajinozis varsa mutlaka tedavi edilmeli.
Mantar enfeksiyonu
En çok candida albicans nedeniyle görülen mantar enfeksiyonunu ortalama olarak kadınların yüzde 75’i en az bir kere geçirirler. Enfeksiyonun varlığında en fazla rastlanılan belirtiler vulva ve vajende kaşıntı, peynir kesiği şeklinde, kokusuz, beyaz renkte akıntı. Ayrıca enfeksiyon kaşıntıya neden olduğundan, hastada buna bağlı olarak kızarıklık, idrar yaparken yanma da görülebilir. Anne adaylarında mantar enfeksiyonunun sıkça görülmesinin nedenlerinden biri, hamilelik süresince vajen ph‘sında değişikliklerin meydana gelmesi. Şayet anne adayının herhangi bir şikayeti olmadan mantar enfeksiyonu varlığı saptanırsa tedaviye gerek olmaz. Ancak hamilede belirgin şikayetler mevcutsa tedavi için anne adayının kullanabileceği lokal fitil ve kremler uygulanabilir. Mantar enfeksiyonu bazı vakalarda hamile süresince tekrarlayabilir. Doğumun ardından bu enfeksiyon genellikle geçer. Hastalık cinsel temasla bulaşmadığından hastanın eşi tedavi edilmek zorunda değildir.
Vajinit
Hamilelerin yüzde 25’inde görülen vajinite, Trichomonas vajiniti nedeni olur. Hastalarda görülen şikayetlerin başında kötü kokulu, bol köpüklü, sarı renkli akıntı ve bunlara eşlik eden kaşıntı yer alır. Vajinit cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Bu nedenle mutlaka eşlerde tedavi edilmeli. Hastalığın hamilelik için ne gibi riskler taşıdığı net olarak bilinmiyor. Ancak bebeğin suların erken gelmesi ve erken doğum riskini artırdığı varsayılıyor. Bu nedenle anne adayında vajinit saptanırsa hemen tedavi edilmeli.
Enfeksiyondan korunmak için öneriler
• Pamuklu iç çamaşırı kullanmak
• İç çamaşırı günde en az iki kere değiştirmek
• Çamaşırları deterjanla değil sabunla yıkanmak ve kızgın ütüyle ütülemek
• Aşırı şekerli gıdalardan kaçınmak
• Prezervatif kullanmak