Hamilelikte Aşırı Bulantı ve Kusma

Hamilelikte Aşırı Bulantı ve Kusma

Hamilelik süresi boyunca anne adaylarına rahatsızlık veren pek çok yakınma ortaya çıkabilir. Bunlardan biri bulantı ve kusma. Hamileye veya bebeğe zarar olmayan ancak tedavi edilmesi gereken aşırı bulantı ve kusma Hiperemezis gravidarum denir.

Anne adaylarının yaklaşık olarak %50’si hamileliğin özellikle ilk aylarında bulantı ve kusma yakınmalarından şikayetçidir. Bu durum hamilelerin % 0.5-1’inde çok şiddetli boyutlarda olabilir ve kilo kaybına yol açabilir. Hiperemezis gravidarum olarak adlandırılan bu yakınma tedavi gerektirir. 

Aşırı bulantı ve kusmanın bebeğe zarar olmaz. Sanılan aksine hiperemezis gravidarum bebekte gelişme geriliğine ve bebeğin düşük kilo ile dünyaya gelmesine yol açmaz. Aynı şekilde hamilelerde de aşırı bulantı ve kusma nedeniyle yüksek tansiyon, gebelik zehirlenmesi, düşük veya erken doğum gibi durumlar gelişmez.

Hiperemezis gravidarum tedavisi

Hamileliğinde aşırı bulantı ve kusma şikayeti olan anne adaylarına günde 3 yerine 6 öğün yemeleri önerilir. Ayrıca hafif ve kuru besinler tercih edilmeli. Sıvı alımı çok önemli. Özellikle yemek yedikten bir saat sonra sıvı alınmalı. Hiperemezis gravidarum’den yakınan anne adayları stresten uzak durmalı, mümkün olduğunca dinlenmeli. Yatak istirahatı hatta gerekli olduğu takdirde hastanede damar yolu ile beslenme verilebilir. Aşırı bulantı ve kusmanın önüne geçebilmek için bulantı giderici ilaçlarda alınabilir.