Hamilelerde tiroid hastalıkları
Hamile kalmaya karar verdikten sonra ya da hamile kaldığınızı öğrendiğinizde ilk olarak yaptırmanız gereken testlerden biri açlık kan şekeri, diğeri de tiroid hormonları ölçümüdür. Testlerin sonucunda tiroid hormonlarında anormallik söz konusu ise guatr alanında uzman bir doktora görünmenizde fayda var. Bu şekilde tiroid hormon bozukluğunun nedeni tespit edilir ve tedavisi yapılır. Hamileliğin bu tedaviden sonra planlanması daha doğru olur. Ancak devam eden bir hamilelik varsa en kısa sürede kadın doğum uzmanınızla görüşüp serbest T3, serbest T4 ve TSH isimli hormonlarınızın ölçülmesini talep etmelisiniz. Test sonuçlarında herhangi bir anormallik görüldüğü takdirde konunun uzmanı bir doktora görünmeniz gerekir.
Hamilelerde tiroid hastalığı
Kadınlarda daha önce varolan tiroid hastalıkları hamilelik sırasında daha belirgin bir hale gelir ve daha yoğun yaşanır. Bu durum hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını ve bazı vakalarda hayatını tehdit edebilir. Bu nedenden dolayı tiroid hastalıkları hamilelik öncesinde mutlaka tedavi edilip kontrol altına alınma.
Bunun dışında tiroid hastalığı olduğu bilinen bir kadın hamile kaldığında kadın doğum uzmanı tarafından en kısa sürede bir deneyimli bir guatr uzmanına yönlendirilmeli. Anne adayı hamilelik boyunca guatr ve kadın doğum uzmanları tarafından yakından takip edilmeli. Daha herhangi bir tiroid rahatsızlığı olamayan hamilelerde de her türden tiroid hormon bozukluğu ortaya çıkabilir.
Hamilelerde zehirli guatr
Hamile bir kadında tiroid hormonlarının aşırı düzeyde üretilmesine zehirli guatr denir. Rahatsızlık hamileliğin erken evresinde ortaya çıkarsa bebeğin anne karnında ölümü ve düşük görülebilir. Hastalık hamileliğin son aylarında ortaya çıkarsa bebekten ziyade annenin hayatı tehlikeye girer. Kadın rahatsızlığa rağmen doğum yaparsa, doğum sırasında jinekoloğun yanı sıra bir guatr uzmanı da hazır bulunmalı.
Bu tarz hamilelerde tedavi oldukça zor olduğu gibi, sonucu çoğunlukla hasta da hekimi de öngöremez. Çoğunlukla hastalarda ameliyat yapılmaz. Bunun nedeni yüksek tiroid hormonları varlığında anestezi vermenin çok riskli olması. Ayrıca bu hastalarda radyoaktif iyot (RAI) tedavisi kesinlikle uygulanmaz. Kullanılabilen tiroid karşıtı ilaçlar ise çok etkili olmaz ve de bebek üzerine zararlı etkileri olur. Zehirli guatrı hafif düzeyde olan hamilelerde pasif takip yani ilaçsız yakın takip yapmak ve gerektiğinde ilaçla müdahale etmek de mümkün.
Hamilelerde tiroid hormonu yetmezliği (Hipotiroidizm)
Bir anne adayında tehlike belirtilerinden biri tiroid hormonlarının düşük, TSH’ın yüksek olduğu durumlardır. Bu durum mutlaka yakından izlenmeli çünkü tiroid hormon yetersizliği yani hipotiroidizm belirtisidir. Ancak bazı vakalarda TSH normalken bile kandaki tiroid hormonları düşük olur. Bu vakalarda derhal tedaviye başlanmalı. Aksi takdirde annenin tiroid bezesi büyür, gereğinden fazla kilo alır, kabızlık başlar ve de anne rahmindeki bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimi bozulabilir. Bu tip hamilelerde yeterli tiroid hormonu verildiğinde bebeğin normal zeka ve fiziksel gelişimi sağlanır. Tiroid hormon yetersizliği hamilelerde sanıldığından çok daha yaygındır.
Hamilelerde tiroid nodülü
Anne adaylarında her tür nodül ortaya çıkabilir. Ancak nodüllere yönelik tedavi doğum sonrasına ertelenmeli. Bunun nedeni hamilelerde tiroid kanserine çok nadir rastlanması. Hatta hamilelerde bütün kanserler tipleri çok nadir görülür. Bundan dolayı anne adaylarındaki nodüller ultrasonografi ile incelenir.