Embriyoskop Nedir?
Hangi embriyonun gebelikle sonuçlanma şansı en yüksektir? Teknolojik gelişmeler bu soruya şaşırtıcı bir yanıt veriyor.
Tüp bebek tedavilerinde en büyük sorun hangi embriyodan hamilelik oluşacağını saptayabilmektedir. Günümüzde yumurtalar döllendikten sonra embriyolar inkübatör denilen küvözlerin (sıcaklığı, oksijen ve karbondioksit miktarı sabit) içinde gelişimlerini sürdürmektedirler.
Bu embriyolar transferin yapılacağı güne kadar 2-3 kez embriyologlar tarafından incelenmekte ve transfer günü en iyi olduğu düşünülen embriyolar transfer edilmekte.
Yeni kullanılmaya başlanan embriyoskopi sisteminde ise embriyolar inkübatörde kaldıkları tüm bu süre içinde izlenmekte. Yapılan çalışmalar embriyoların inkübasyon süresince daha önceden bilinmeyen bazı özelliklerinin hamilelik için belirleyici olabildiğini gösteriyor. Örnek verecek olursak düzensiz bölünen veya hızlı bölünen embriyoların tutunma şansının daha az olduğu, bu sistem sayesinde tespit edilebiliyor.
Yakın zamanda İspanya ve Danimarka’da yapılan çok merkezli bir çalışmada 2. bölünmesini 5 saatten önce yapan embriyolar ile gebelik oranının çok düşük olduğu gözlendi. Anlaşıldığı kadarıyla hızlı bölünme durumunda embriyo DNA’sı yeterince kopyalanamıyor.
Tüp bebek merkezleri ve tedavideki çiftler için hangi embriyonun en yüksek tutunma şansının olduğunu anlamak çok önemli. Tutunma şansı çok az veya az olan embriyoların elenmesinin gebelik ihtimalini artıracağı düşünülüyor.
Ancak günümüzde embriyo monitör sistemlerinin pratikte tüm embriyoloji laboratuvarlarında kullanımı için bazı detayların netleştirilmesi gerekmekte. Her ne kadar bilimsel çalışmalarda yararlı etkisi gösterilebilmiş olsa da, halen karşılaştırmalı bilimsel çalışmalarda, gebelik oranları açısından klasik embriyo değerlendirme yöntemlerine göre daha avantajlı olduğu kanıtlanamamıştır.
Monitör sistemleriyle ilgili netleştirilmesi gereken diğer bir bilimsel konu ise embriyo bölünme evrelerinin dış faktörlerden (hastaya uygulanan stimülasyon protokolü, laboratuvarda embriyo kültürü detayları, kullanılan kültür sıvıları, ısı farklılıkları gibi) ne kadar etkilendiği ve eğer etkileniyorsa buna bağlı olarak bu faktörlerin bölünme evrelerinde ideal zaman aralıklarını ne yönde değiştirdiği. Aksi halde bu zaman aralıklarının dünya genelinde olarak standardizasyonu mümkün olamayacaktır ve önerilen zamanlamaya bağlı yeni skorlama sistemi farklı tekniklerle çalışan farklı laboratuvarlarda sapma gösterecektir.
Bu konu ilginizi çektiyse embriyo transferi sonrası yapılması gerekenler makalemizi de okuyabilirsiniz.