Doğum sancılarından korkuyor musunuz?

Doğum sancılarından korkuyor musunuz?

Neredeyse tüm hamile kadınların korkulu rüyasıdır doğum sancıları. Etrafta bulunan akraba ve dost hikayeleri de bu korkuyu derinleştirir.

Oysa bir yandan sancının normal bir oluşum olduğunu ve bundan korkmanın da bir o kadar normal olduğunu kabul etmek en doğru yaklaşım olacak. Sancıdan korkmak anlamsızdır çünkü doğum esnasında acı çekip çekmeyeceğiniz, doğumun hafif veya ağır geçip gecmeyeceğini hiç kimse önceden kestiremez. Ayrıca doğum esnasında en çok zorluk çeken iki grup aşırı derecede korkuya kapılanlar ve sancılanmayacağını düşünenler. Bu nedenle gerginliğinizi en aza indirgemek ve sancı ile başa çıkabilmek için size düşen kendinizi hem zihinsel hemde fiziksel olarak hazırlamak.

Hazırlık için bazı öneriler:

Doğum öncesi eğitim: Çocuğunuzu dünyaya getirmeden önce alacağınız hazırlık kursu size bedeninizde olup bitenleri anlamanızda yardımcı olur. İmkanınız varsa bu tarz bir kursa eşinizle birlikte gitmeye çalışın. Bu eşinizin hamilelik ve doğum sürecini daha iyi kavramasını da sağlar.  

Egzersiz yapın: Doktorunuzdan veya bir uzmandan egzersiz konusunda bilgi alın. Elbette ağır hareketler yapmanız mümkün değil. Ama doğumu kolaylaştıracak alıştırmalar yapmanız işinizi kolaylaştırır. Ayrıca nefes alıp verme egzersizleri de sizin için çok yararlı olacak.  

Psikolojik hazırlık:  Sadece fiziksel olarak değil aynı zamanda zihinsel olarak da doğum sürecine hazırlıklı olmalısınız. Öncelikle şunu kabul etmelisiniz. Hamilelik esnasında gözünüzde büyüyen doğum süresi sonsuza kadar sürmez. Bu süre farklı şiddette sancılardan ibarettir ve kendinizi zihinsel olarak ne kadar hazırlarsanız o kadar kolay geçecektir. Doğum odasında eşinizin veya yakın bir arkadaşınızın da bulunması işinizi kolaylaştıracaktır. Böylece ondan güç alıp doğum daha rahat atlatabilirsiniz.    

Doğum öncesi hazırlıklar
Anne adaylarının hemen hemen hepsi hamileliğin son günlerinde artık bir an önce çocuklarını dünyaya getirmek için sabırsızlanırlar. Ancak doğum öncesi her şeyin yolunda gitmesi için yapılması gereken birçok hazırlık vardır. Gebeyi bu dönemde en çok telaşe sürükleyen faktörlerin başında artık hareket kabiliyetinin azalmış olması, yani ağırlaşmış olması ve çevredeki eş, dost, akrabanın işleri yürütmeye çalışmasıdır. Bu telaşı mümkün olduğu kadar hafif atlatmak için kendinize küçük bir liste hazırlayabilirsiniz: 

*Doğum yapacağınız hastanenin adı, adres ve telefonu.
*Sizinle ilgilenen doktorunuzun adı, adresi ve telefonu. Eğer doktorun kendisi doğuma katılamıyorsa kendisini temsil edecek olan kişilerin adları, adresleri ve telefonları.
*Acil durumlar için doğum yapacağınız hastaneye giden en kolay ve çabuk yol.
*Her ihtimale karşı bir ambulans servisinin telefonu.
*Sizi hastaneye götürecek kişinin telefonu.
*Doğum esnasında ve hastanede geçireceğiniz süre içinde gerekecek olan eşyaların bulunduğu çanta.
*Siz hastanede kaldığınız sürece varsa diğer çocuklarınızla ilgilenecek olan kişilerin ayarlanması.

Doğum çantasında neler olmalı

Bebek için: Birçok hastanede bebeğin giyisileri kurum tarafından sağlandığı için sadece ayrılırken ihtiyaç duyacağınız 2 adet body (iç çamaşır), 2 adet tulum, şapka, bez ve bebeği taşımak için bebek taşıma çantası. Ayrıca araba kulanmak üzere bebekler için özel tasarlanmış bebek koltuğu.

Sizin için: Hastanede en az üç gün kalacağınızı varsayın. 3 adet önden düğmeli veya fermuarlı, kolay yıkanabilir gecelik, 1 adet sabahlık, hırka ya da şal, 2 emzirme sütyeni, göğüs ucu kapakları, göğüs ucu kremi, göğüs dokusunu destekleyen krem, süt toplama torbaları, göğüs pompası, 10 - 15 adet külot (tercihen kullanıp atılabilir türden), 1 paket büyük boy hijyenik kadın bağı, 2 çift çorap, varisiniz varsa varis çorabı (külotsuz), terlik, diş macunu, diş fırçası, vücut kremleriniz, deodorant, sabun, şampuan, bebekle ilgili kitap ve notlarınız, son yaptırdığınız kan ve idrar tahlilleriniz, sigorta kartınız, evlilik kimliğiniz ve yeteri miktarda para.

Ayrıca hastanede size refakat edecek eşinizse onun için gerekli olan rahat giysiler, pijama, çorap, terlik, diş macunu, diş fırçası, şampuan ve okumak için dergi, kitap vs. götürmeyi de unutmayın.

Bebeğinizin flaşsız ilk fotoğraflarını çekmek için yanınızda fotoğraf makinesi ya da video kamera bulundurmanızı da tavsiye ediyoruz.