Bebeğinizin durumunu Biyofizik Profil ile öğrenin
Bebek bekleyen ebeveynlerin ortak isteği çocuklarının dünyaya sağlıklı gelmesi. Son yıllarda gelişen teknoloji ve uygulanan yeni testler sayesinde anne babalar, bebekleri henüz anne karındayken sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar.
Biyofizik Profil nedir?
Bebeğe anne karnındayken uygulanan testlerden biri Biyofizik profil (BPP). Biyofizik profil ile ultrason, amnion sıvısının ölçümü, doppler ölçümleri, NST, OCT gibi testlerde olduğu gibi fetüsün iyilik hali saptanır. BPP gibi testlerin tamamı bebeğin rahim içerisindeki durumunu belirlemek, fetusun distress yani sıkıntı halinde olup olmadığını anlamak için uygulanır. Yapılan bu testlerin sonucuna göre hamileliğin devamına veya sonlandırılmasına karar verilebilir.
BPP nasıl uygulanır?
Biyofizik profil testi için öncelikle NST (bebeğin hareketleri ile birlikte kalp atım hızındaki artışın saptanması için uygulanan test) çekilir. Bununla beraber ve 30 dakika süre ile ultrason yapılır. Ultrasonun amacı bebeğin hareketlerini, kas tonusu, solunumu ve amniyon sıvısı miktarını saptamak.
Biyofizik Profil ne zaman gereklidir?
BPP başta bebeğin hareketlerinin az hissedildiği, suyun erken geldiği, amniyon sıvısının az veya çok olduğu durumlarda uygulanır. Ayrıca hipertansiyon, şeker hastalığı, anemi veya kalp hastalıklarında da gereklidir. Bunların dışında ayrıca şu durumlarda yapılır:
• Fetüste gelişme geriliği (IUGR)
• Günaşımı (Sürmatürasyon)
• İzoimmnunizasyon (Kan uyuşmazlığı)
• Fetal anomaliler
• Çoğul gebelikler
• Anormal veya düzensiz fetal kalp atımları
• Böbrek hastalıkları
• Kollojen doku hastalıkları
• Tirotoksikoz (Guatr testlerinde bozukluk)
• Hemoglobinopatiler (Hemoglobin molekülündeki globin zincirlerinden birinin yapısında anormalliğe yol açan bir genetik bozukluk)
BPP nasıl değerlendirilir?
Biyofizik Profil testini değerlendirmek için yapılan tetkikler tek tek değerlendirilir. Buna göre NST, reaktif ise 2 puan, değilse 0 puan alır. Bebeğin solunum hareketleri 30 dakikada 3 tane ise 2 puan, yoksa 0 puan alır. Fetüs tonusu ise bebeğin kollarını ve omurgasını açması ile anlaşılır. Buna göre 2 puan verilir. Amnion sıvısı miktarı 50’den fazla olduğu durumlarda 2 puan verilir. Fetüs hareketlerine bebeğin 30 dakikada 2 veya daha fazla hareket yapması sonucunda 2 puan verilir.
Testin her aşamasına 0 veya 2 puan verilir. Bebeğin aldığı toplam puan 8 veya daha fazla ise durumu iyi demektir. Fetüs 6 ve altında puan alırsa fetüste bir sıkıntı hali olabilir.
Biyofizik Profilin düşük çıkmasının nedenleri nelerdir?
Bebeğe uygulanan Biyofizik Profil testinin düşük çıkmasına yol açacak farklı nedenlerden vardır. Bunlardan bazıları annenin sakinleştirici veya İndometazin tarzı ilaçlar kullanması. Bunun dışında annenin sigara içmesi veya kan şekerinin düşük olması da BPP sonucunu değiştirir. Ayrıca bebeğin akciğer gelişimi amacıyla anneye steroid uygulanması da test sonucunun düşük olmasını etkiler.