Bebeğin suyu fazla ise

Bebeğin suyu fazla ise

Hamilelik süresi boyunca anne adayının karşılaşabileceği pek çok sorunun arasında bebeğin suyunun fazla olması da yer alıyor.

Tıp dilinde Polihidramniyos olarak adlandırılan bu durumda hamilenin karnında fazla büyüme ve gerginlik görülür. Dr. Senai AKSOY Polihidramniyos ile ilgili en önemli bilgileri derledi.

Polihidramniyos nasıl teşhis edilir?                             

Anne adayında karnın fazla büyümüş olması veya gerginlik hissinin oluşması bebeğin suyunun fazla olduğu anlamına gelebilir. Polihidramniyos şüphesi varsa ultarasonla amniyon sıvısı, ASİ  (amniyon sıvısı ölçümü) ile ölçülür. Amniyon sıvısının toplam 250’den fazla olması veya ek cepte 80’den fazla ölçülmesi bebeğin suyunun fazla olduğunu gösterir.

Polihidramniyos nedenleri nelerdir?

Polihidramniyos’un anneye veya bebeğe ait pek çok nedeni olabilir. Bunlardan en önemli şunlar:

-Anne adayında diyabet (şeker hastalığı) olması

-Bebekte yutmasını engelleyecek anomalilerin ortaya çıkması (sindirim sistemi veya merkezi sinir sistemi anomalileri, anensefali)

-Solunum yolu anomalileri

-Doğumsal kalp hastalıkları                                  

-Diyafragma hernisi

-Fetüste hidrops fetalis (fetus ve yenidoğanda derialtı ve seröz kavitelerde aşırı miktarda sıvı toplanması, ilk tanımlanan olgular Rh alloimmunizasyonu ile ilişkilendirir) varlığı

-Fetüste enfeksiyonlar

-Çoğul gebelik

Bazı vakalarda polihidramnios teşhisi konduğu halde ne bebekte ne de annede bir anormallik saptanmaz. Bu durumlarda hamilelik sürecinde ve bebekte bir sorun yoktur. 

Polihidramniyos tanısı nasıl konur?

Anne adayında bebeğin suyunun fazla olduğu belirlendiği durumlarda öncelikle dikkatli bir ultrasonografik anomali taraması yapılır. Bu taramada fetüste göğüs içerisinde veya karın içerisindeki organlarda bir anomali, beyin anomalisi olup olmadığı araştırılır. Ardından anneye ait nedenler incelenir. Annede şeker hastalığı olasılığını araştırmak için kan şekeri testi yapılır.

Polihidramniyos riskleri nelerdir?                               

Hamilelikte bebeğin suyunun fazla olmasının olası riskleri arasında aşırı gerilmeye bağlı olarak erken doğum ağrıları, su kesesinin açılması yer alıyor. Anne adayında suyun aniden boşalması kordon sarması veya plasenta ayrılmasına (dekolman) neden olabilir.

Polihidramniyos tedavisi nasıl yapılır?

Bebeğin suyunun fazla olması durumlarında çok sık olmamakla birlikte uygulanan tedavi şekli fazla suyun enjektörle çekilmesi. Ancak bu yöntem erken su gelmesi (PPROM), koryoamniyonit (Rahim içi enfeksiyon) , dekolman plasentaya neden olabilir.

Bunun dışında hamileliğin belli bir dönemine kadar ilaç tedavisi de uygulanabilir.