Bebeğin geç doğması (sürmatürite, gün aşımı)

Bebeğin geç doğması (sürmatürite, gün aşımı)

Anne adaylarının hamilelikle ilgili duymaya daha çok alıştıkları terimlerinden biri prematüre yani normal zamanından önce doğan bebektir. Ancak bunun aksi de yaşanabilir.

Bazı vakalarda bebek doğması gereken süreden daha geç dünyaya gelir. Bu duruma sürmatürite (gün aşımı) denir. Pek çok sağlık riskini beraberinde getiren gün aşımı, bebeğin ciddi kontrollerden geçmesini gerektirir. Gün aşımı nedir Bir hamileliğin 42 haftadan uzun sürmesine sürmatürite ya da gün aşımı denir. Postterm, miad geçmesi, postmatürite, gün geçmesi, günü dolmak gibi isimler de olması gerekenden geç gerçekleşen doğumlara verilen isimlerden. Sürmatürite yaklaşık olarak tüm hamileliklerin %3’ünde görülen bir durumdur. Her anne adayında görülebilir ancak daha çok genç ve yaşı büyük hamilelerde ortaya çıkar. Ortalama gebelik süresi insanoğlunda son menstrüel periodun ilk gününden itibaren 280 gün yani 40 hafta olan normal gebelik süresinin 42 hafta ve üzerinde olması sürmatürite işaret eder. Gün aşımının kesin nedeni bilinmiyor. Sürmatürite teşhisi koymak için anne adayının son adet tarihi ve eski ultrason ölçümlerinin güncellenmesi büyük önem taşır.

Sürmatürite riskleri

Hamileliğin uzaması ile birlikte plasentada dolaşım bozulmaya başlar. Buna bağlı olarak oksijen ve besin maddelerinin yeteri miktarda taşınmaması sonucu fetal distres (fetüsün stres altında olduğu ve kendi kendine durumu giderme çabalarının yetersiz olduğu durum) gelişebilir. Bundan dolayı özellikle sürmatürite teşhisi konmuş hamileliklerde, bebek hareketleri dikkatle izlenmeli. Bebekte oksijen yetersizliğinin oluşması fetusta mekonyuma yani ilk dışkının yapılmasına yol açar. Anne karnında veya doğum sırasında amnion sıvısının içindeki dışkının bebeği akciğerine kaçma ihtimali bu durumu ciddi bir risk haline getirir. Sürmatürite doğan bebeklerin iri olma ihtimali de yüksek. Bebeğin suyunda azalma (oligohidramnios) olması da kordon sıkışması gibi tehlikeleri beraberinde getirir.

Sürmatürite Dismatürite sendromuna neden olabilir Hamilelikte gün aşımının başlaması ile birlikte dismatürite sendromu da ortaya çıkabilir. Sürmatürite bebeklerin tahmini üçte birinde dismatürite sendromu görülür. Dismatürite sendromunun en önemli belirtileri çoğunlukla cilt altı yağ depolarının kaybı sonucunda buruşuk, kuru ve çatlak bir deri, uzun tırnaklar, uzun saçlar, hipotoni denen kas güçsüzlüğü, mekonyumla boyanmış sarı - yeşil veya kahverengi cilt, göbek kordonu ve zarlar.

Sürmatürite tedavisi:

Tedavide genel yaklaşım hamileliği 42. hafta dolana kadar izlenmektir. Bazı hastanelerde sınır 41. hafta olarak kabul edilir. Anne adayı bebeğin hareketlerinde azalma olup olmadığı takip eder. Bunun yanı sıra 40 haftadan itibaren 2 - 3 günde bir NST çekilir. Gerektiği takdirde ultrason ve başka testler de eklenebilir. Takiplerde ortaya herhangi bir sorun çıkmazsa, 41 ya da 42 haftada doğum gerçekleştirilir. Bir engel olmadığı takdirde normal doğum suni sancı ile başlatılır. Eğer engel varsa (iri bebek, anne pelvisinin uygunsuzluğu gibi) bebek sezaryen ile alınır.