Assisted Hatching (Destekli Yuvalama) Nedir?
Kısırlık tedavisi sırasında çiftlerin çoğunda cenin (embriyo) gelişmesine rağmen gebelik olmaz. Döllenme olmasına rağmen gebelik oluşmamasının nedeni çoğu zaman embriyonun rahime yerleşme safhasında sorun yaşanması.
Embriyonun rahim içine yerleştirilmesinin ardından değişik olaylar meydana gelir. İlk olarak embriyo bölünmeye ve büyümeye devam eder. Belli bir boya ulaştığında kendisini çevreleyen zarı (zona pellusida) yırtıp endometrium olarak adlandırılan rahim içindeki dokunun derinliklerine yerleşir. Burada büyümesine devam eder.
Uzmanların görüşüne göre, gebeliğin oluşmamasının en önemli nedenini , embriyonun bu zarı yırtarak dışarıya çıkamaması. Dolayısıyla rahim duvarına yerleşememesi.
Bu problemi çözmek için embriyoyu, çevreleyen bu zarda transfer işlemi öncesi kimyasal veya mekanik yöntemlerle küçük bir delik açılmalı. Böylece embriyonun bu zarı yırtıp rahim duvarına yerleşmesi sağlanmalı. Yapılan bilimsel çalışmalar, bu yöntemle gebelik oranlarında belli bazı hasta gruplarında (35 yaş üstü kadınlarda, daha önce başarısız tüp bebek denemelerinin varlığı veya bu zarın kalın olduğu tespit edildiği durumlarda) hissedilir bir yükselme olduğunu gösterir.
İstanbul V.K.V. Amerikan Hastanesi Tüp Bebek Merkezinde bu teknik uygulanarak %50 civarında gebelik oranlarına ulaşılır.
Merkezde bu teknik kısaca şu şekilde uygulanır: İlk olarak embriyo mikroskobik bir tüp yardımıyla duvarından emilerek sabitleştirilir. Lazer yardımıyla embriyo duvarının bir kısmı açılır. Embriyo rahim içinde büyümesine devam ederken zayıf olan bu noktalarda zarını deler.