Adet Düzensizliği ve Polikistik Over Sendromu (PKOS)

Adet Düzensizliği ve Polikistik Over Sendromu (PKOS)

Adet düzensizliği ne zaman normaldir?

Adet düzensizliği genç kızların yeni adet görmeye başladıkları dönemde ve kadınlarda menopoza yaklaşıldığı dönemlerde normal kabul edilir. Bunun sebebi bu her iki dönemde de yumurtlamanın düzenli olmaması. Yumurtlamanın olmaması bir hormon düzensizliği yaratarak adet düzensizliğine neden olur. Genç kızlarda üreme organlarının gelişimi 18-20 yaşına kadar devam eder. Bu yaştan sonra normalde adetler artık düzenli olmaya başlayacaktır.

Adet düzensizliği ve Polikistik Over Sendromu (PKOS)

Bazı kadınlarda ise adetler bu dönemden sonra da senede 2-3 adet olacak adet düzensizliği devam eder. Üreme çağındaki kadınlarda adet düzensizliğinin en önemli nedeni kadınların %10’unda görülen polikistik over sendromudur (PKOS).

Polikistik over sendromunda (PKOS) yumurtlama olmadığı veya çok seyrek olduğu için hormon dengesizliğine bağlı olarak adetler düzensiz, seyrek veya hiç yoktur.

Yumurtalıklar normalden daha fazla erkeklik hormonu (testosteron) salgıladığından erkek tipi tüylenme (çene, göğüs arası, karın…) ve sivilcelenme gözlenir.

Polikistik Over Sendromunun (PKOS) belirtileri nelerdir?

Polikistik over sendromunda (PKOS) bir çok belirti vardır. Bu nedenle her adet düzensizliği polikistik over sendromu olarak nitelendirilebilmekte. Aslında tanı koymak için şu 3 belirtiden en az 2 tanesinin olması gerektiği kabul edilmekte:

1- Adet düzensizliği veya adet olmaması (amenore)

2- Ultrasonda tipik polikistik over görüntüsü (küçük foliküllerin çok sayıda ve kolye görüntüsünde kenarda toplanmış olması)

3- Klinik (erkek tipi tüylenme) veya biyolojik (kanda erkeklik hormonlarının yüksek olması) olarak androjenlerin (erkeklik hormonu) yüksekliğinin gösterilmesi.

Polikistik Over Sendromunun (PKOS) tedavisi nasıl olur?

Tedavi kadının çocuk yapma isteği olup olmamasına göre değişir. Çocuk yapma zorluğu olan kadınlarda yumurtlamayı sağlamak için en sık kullanılan ilaç klomifen sitrat.

Eğer çocuk yapma isteği yoksa hem adetleri düzenlemek, hem de polikistik overe bağlı ileride çıkabilecek problemleri (özellikle rahim kanseri) engellemek için doğum kontrol ilaçları kullanılır.